Utfasningen av koppar-, 2G- och 3G-näten är i full gång.
De anslutna enheter som är beroende av dessa nätverk måste därför anpassas till den nya tekniken – och det finns ingen tid att förlora. Det är viktigt att börja redan idag, annars finns det en uppenbar risk att anpassningen blir försenad och det kan få allvarliga konsekvenser för dina kunders verksamhet.
Många kritiska system riskerar att sluta fungera inom kort
Risk och påverkan
Alla enheter som är anslutna till koppar-, 2G- och 3G-näten kommer att påverkas när dessa nätverk stängs ned. Det handlar om allt från brand- och inbrottslarm till tekniska lösningar för felaktigheter och övervakning.
Med andra ord är det många kritiska system som riskerar att sluta fungera inom kort, vilket innebär att larmsignaler och nödrop inte når fram eller att övervakningssystem och dataöverföring stoppas. Det innebär att det är hög tid att byta ut föråldrade enheter mot ny teknik.
Hundratusentals enheter påverkas
Det totala antalet anslutna enheter är svårt att uppskatta, men det råder inget tvivel om att det handlar om många – bara inom larmsektorn finns det i Sverige hundratusentals enheter som kommer att påverkas när nätverken stängs ned. Teknologiskiftet pågår över hela världen.
Många länder har redan stängt ner de äldre nätverken till förmån för 4G.
I Sverige kommer Telia först att stänga ner sitt kopparnätverk – vilket pågår för fullt – följt av 3G-nätverket, med ambitionen att det ska vara helt stängt i slutet av 2023. Två år senare ska även 2G-nätverket ha fasats ut. Andra operatörer arbetar sannolikt efter liknande tidplaner.
Möjligheter och framtida utveckling – 4G öppnar upp nya möjligheter
Med utfasningen av det gamla gör vi plats för det nya. 4G- och 5G-näten kommer att öppna upp för fler och mer avancerade funktioner än vad som är möjligt idag.
Internet of Things (IoT) är ett exempel på en teknologi som skapar möjligheter för nya tjänster och funktioner inom övervakningssystem, larm, fordon, elnät och många andra applikationer.
Till exempel kan vi visualisera larm vid inbrott, brand och personlarm. Smarta elnät kan ha en intelligent distributionsplanering tack vare realtidsinformation. Tillverkningsindustrin kan ha uppkopplade monteringsenheter för att upptäcka avvikelser och justera processen. Videoövervakning kan användas för att säkra tillgångar och värden.
I en smart stad kan vi övervaka föroreningar i luften eller optimera kollektivtrafiken för att förbättra medborgarservicen och minska klimatpåverkan. I transportbranschen kan vi övervaka fordon för att upptäcka fel i tid, som temperaturavvikelser i känsliga laster. Inom vården kan vi använda mobila verksamheter och hälsomonitorering för att förebygga sjukdomar.
Lösningarna som dra nytta av de nya kommunikationsnäten kan också effektivisera verksamheter och sänka kostnaderna. Smarta fastighetstjänster kan bidra till minskad energianvändning, och fel i utrustning kan upptäckas innan de orsakar större problem och behöver åtgärdas av en expert.
Håll koll på dina kunder så att ingen annan tar över i samband med bytet av larmöverföringen – var ute i god tid.
Just nu är det hög aktivitet och många säljer in ny utrustning i god tid samt uppgraderar och utökar larmsystem i samband med detta.
Just nu är en stor del av samhällets kritiska kommunikation beroende av koppar-, 2G- eller 3G-näten. Här är några exempel: Dagens uppkopplade system består av många delar som samverkar och är beroende av varandra. Inget system är starkare än dess svagaste länk.
Du har flera möjligheter att hitta rätt larmöverföring hos oss.
- 4G larmsändare med eller utan IP stöd, ex Satel GSM-X-LTE
- System men inbyggda larmsändare så söker du fram ditt fabrikat i vår kategori inbrottslarm
- Samtliga larmöverföringar i kategori Larmöverföring
-
SATEL 4G GSM X-LTE larmsändareProdukter på reaLogga in för att se dina priser